Sustainability
Help, het stroomnet is vol!
Bijna dagelijks staat het weer in het nieuws: een school die niet aangesloten kan worden op het stroomnet, of schone zonnepanelen die niet geplaatst kunnen worden.
Ons stroomnet is niet gebouwd voor de energietransistie waarin wij ons bevinden. De benodigde hoeveelheid stroom om alle elektrische voertuigen in Nederland op te laden is enorm!
Vreemd genoeg hebben wij wel voldoende stroom, maar niet beschikbaar op de juiste momenten. Dit veroorzaakt de piek- en daltarieven op de energiemarkt.
In het verleden waren de fabrieken de grootverbruikers, thuis brandden er een aantal halogeen lampjes en staat er een koelkast aan.
Tegenwoordig zien wij hierin een verschuiving plaats vinden, woningen worden voorzien van steeds meer elektronische apparatuur zoals telefoon, computers en televisies. Daarnaast moeten wij van het gas af, dus elektrisch koken, aan de (hybride) warmtepomp en elektrische auto. Bedenk nu eens wat er gebeurt als iedereen rond 6 uur thuis komt en alle apparatuur in een keer aan slaat.
Maar onze elektronica wordt steeds energiezuiniger gemaakt, dus die impact kan toch nooit zo groot zijn?
Dat klopt, maar wat is dan die stroomslurper?
+ Televisie 0,1kW
+ Computer 0,2kW
+ Kookplaat 3,7kW
+ Warmtepomp 2kW
+ Laadpaal 22kW
= Totaal: 28kW
Wow, die laadpaal is wel een uitschieter zeg! Wat nu als wij die vervangen door een EVshield:
+ Televisie 0,1kW
+ Computer 0,2kW
+ Kookplaat 3,7kW
+ Warmtepomp 2kW
+ Laadpaal 3kW
= Totaal: 7kW
Dat scheelt even 19kW ofwel 75% minder energieverbruik op het piekmoment. Dat zijn 100 kerncentrales minder als iedere woning in Nederland (8,1mln) tegelijk gaat opladen!
En die auto? Die blijft gewoon tot de volgende ochtend aan de stekker en is dan weer vol (genoeg) voor de volgende rit.